Tisuće vjernika na pokopu fra Ljube Čuture

U ponedjeljak, 18. studenoga, pokopan je hercegovački franjevac fra Ljubo Čutura. Obred ispraćaja bio je u župnoj crkvi na Kočerinu. Crkva je bila potpuno ispunjena moliteljima i onima koji su došli pokojniku zahvaliti na životu i služenju u toj župi. U crkvi se, uz nazočne fratre i trojice posljednjih kočerinskih župnika, od fra Ljube oprostio fra Mario Knezović, župnik. U ime župljana govor zahvale je održao Damir Vukoja iz Ljubotića.


Nakon ispraćaja u Kočerinu povorka je krenula prema Posušju gdje je na Martića križu slavljena Sveta misa zadušnica i obred ukopa. Misno slavlje je u zajedništvu 83 svećenika, desetak franjevačkih novaka i mnoštva časnih sestara predvodio dr. Ratko Perić, biskup mostarski. Na Misi i ukopu bilo je nekoliko tisuća vjernika.

Prigodnu homiliju je održao fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Fra Ivan je promišljao o smrti, te govorio o posljednjim fra Ljubinim danima kad je izdisao u svojoj bolesti.

Nakon misnoga slavlja održano je nekoliko oproštajnih govora. U ime župe Kočerin gdje je fra ljubo djelovao posljednjih šest godina govorio je sadašnji župnik fra Mario Knezović. On je govorio o životnome putu križa, velikom svećeničkome trudu i ljubavi koju je radeći i gradeći ostavio fra Ljubo iza sebe. U ime duhovnih zvanja posuškoga kraja govorio je fra Ivan Landeka, župnik u Posuškome Gracu. On je istaknuo fra Ljubina nastojanja kako bi svu raspršenu djecu okupljao u zajedništvo. Govorio je i fra Ante Pranjić, duvanjski gvardijan. On je fra Ljubi zahvalio za djelovanje u duvanjskome kraju i za trud oko gradnje samostana. Na kraju je fra Ljubin životopis izrekao fra Mladen Vukšić, župnik u Posušju. Na misi je pjevao posuški župni zbor pod vodstvom s. Marine Ivanković.

Nakon završnih obrednih molitvi uz pjesmu Kraljice neba fra Ljubin je lijes spušten u fratarsku grobnicu. Počivao u miru Božjem.

kocerin.info/fratar.net

SNIMAK SVIH GOVORA ČUJTE KLIKOM OVDJE: www.fratar.net/datoteke/razno/Pokop fra Ljube web.mp3


 

2024  Župa Posušje