MOLITVENI IZLET Čistačica crkve i odraslih čitača: Subota i nedjelja, 19. i 20. X. 2013.

Iz potrebe da se što bolje organizira čišćenje naših crkava i crkvenoga okoliša, nastala je u listopadu 2005. godine Molitvena zajednica Čisto srce stvori mi, Bože! Temeljno poslanje Zajednice jest čišćenjem crkava (u početku se čistila i stara župna crkva), ali i drugim duhovnim programima i sadržajima doći do što čistijega srca; odatle i ime Zajednice.

Zajednica evo već devetu godinu radi gotovo besprijekorno na radost cijele Župe. Broji u međuvremenu 60 članova. Od svećenika prati ih i vodi fra Milan.

Ovdje objavljujemo i imena voditeljica svake skupine i njihovih zamjenica, jer po mnogočemu one su najzaslužnije da ova Zajednica besprijekorno živi i radi. Prvu skupinu vodi Krisitna Milas, a zamjenjuje je Natalija Zlopaša; crkvu čiste svakog 1. petka u mjesecu. Drugoj skupini je na čelu Radica Lončar, a pomoćnica joj je Ivanka Jukić. Ova skupina čisti crkvu svakog 2. petka u mjesecu. Treću skupinu predvodi Martina Boras, a pomaže joj Ana Gudelj. Na poslu su svakoga 3. petka u mjesecu. Četvrtu skupinu vodi Marija Landeka, a zamjenjuje je Božica Crnogorac. Ova skupina je, jasno, svakoga 4. petka u mjesecu na poslu. I petu, novu skupinu, nazvanom i interventnom skupinom, vodi Dijana Kovač, a pomaže joj Mira Mandurić. Kako imamo rijetko pet petak u mjesecu, mobilniji su nego ostali, pomažu i čiste kada treba, redovno svakoga 5. petka u mjesecu.

Uz spomenutu Zajednicu nastojalo se u Župi osnovati i skupinu Odraslih čitača. Čitači su navjestitelji Riječi… Svojom službom vezani su uz ambon i uz teologiju navještaja. Oni, po svome poslanju, druge vjernike uvode u posadašnjenje događaja spasenja. Zato nose odgovornost koja zahtijeva ne samo svijest crkvenosti službe, već i doličnu pripravu za službu čitanja. Trebaju biti i sposobni i brižno pripremljeni. Hvala Bogu već ih je bilo nekoliko koncem 2007. godine, a danas ih ima sedamnaest.

Voditelj odraslih čitača je Ivan Bešlić, a njegova zamjenica je Kristina Milas. Po dogovorenom rasporedu čitaju na nedjeljnim Misama u 10,00 i u 11,30 sati, a po potrebama i na drugim Misama, i ne samo u crkvi. U svibnju i listopadu neki od njih predmole Gospinu krunicu. Obadvije ovdje spomenute zajednice nisu strogo odijeljene; ima ih više koji i čiste crkvu i čitaju u crkvi.

Jednom godišnje za sve njih se organizira jednodnevno ili dvodnevno hodočašće u granicama naše Domovine, uvijek subotom i/ili nedjeljom, jer je radnim danom to neizvedivo zbog radnih obveza nekih od njih.  Zapravo, nije riječ o hodočašću u strogom značenju riječi, nego o zajedničkom druženju, putovanju, upoznavanju Domovine, ali uvijek vezano uz zajedničko slavljenje Sv. mise, molitvu, pjesmu, svjedočenje i o odlasku u neka važnija mjesta vjerničkoga okupljanja. Skraćeno mi to nazivamo Molitveni izlet. Odazivaju se oni koji to žele, hoće i koji to mogu sebi priuštiti. Ne postoji obveza Molitvenoga izleta, ali mnogi kažu da im je to jako važno i da se tome izuzetno vesele.

Ovogodišnji Molitveni izlet bio je 19. i 20. listopada. Evo što je sve bilo na programu, uz nekoliko popratnih slika.

Iz Posušja smo krenuli, nas 48, s vozačem Daliborom Topićem i autobusom naše tvrtke POSUŠJE BUS u 6,15 sati. Prvi nam je cilj bilo mjesto Krašić, mjesto rođenja bl. Alojzija Stepinca. Uz potrebne stanke i osvježenja stigli smo u Krašić oko 12,40 sati. Dočekao nas je župnik vlč. Dragec Kušan i stavio nam se u svakom pogledu na raspolaganje. Razgledali smo crkvu, kuće, sobu u kojoj je bl. A. Stepinacv bio u pritvoru i na koncu slavili Sv. misu.

Negdje u 14.30 sati nastavili smo putovanje u Varaždin, gdje nas je kod Varaždinskog groblja, kažu najljepšega u Europi, dočekala voditeljica  gđa Vlasta Milić. Uz njezino stručno tumačenje nakon razgledanja Groblja obišli smo baroknu jezgru grada, a posebno Varaždinsku katedralu, te na izmaku dana smjestili se u Hotel TURIST u centru samoga grada. Nakon preuzimanja soba, obilato smo jeli i osvježavali se raznim napitcima. Tko je bio umoran, otišao je uskoro na odmor, a neki su još našli vremena da vide kako Varaždin izgleda noću, jer, kako stoji u programu: Noć nije samo za spavanje…

Drugi dan našega putovanja po dogovoru, nakon doručka i razduživanja soba i ključeva, započinjemo u 8,00 sati. S nama je novi vodič, gosp. Drago Ilić. O njemu sve smo najbolje, zaključili smo na koncu današnjega dana. Na putu do Ludbrega ima se što vidjeti i čuti… U Ludbregu obilazimo Zavjetnu kapelu, postaje Križnoga puta, povijesne znamenitosti Ludbrega i u 10,30 sati smo svi u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, gotovo svi pred relikvijom Predragocjene Krvi Kristove. Riječ je o pravoj Kristovoj krvi, koja se za vrijeme Sv. mise prije 602 godine, zbog stanovitih sumnja svećenika, pojavila u kaležu. Sve je sačuvano do danas kroz dugu povijest, praćeno autoritetima Crkve, primjerice  papa Leon X. proglasio je 1513. godine proštenište u Ludbregu u čast Predragocjene Krvi Kristove. I u ovom svetištu župnik vlč. Josip Đurkan čini sve da naši hodočasnici čuju i ponesu kući što više o Svetištu. Misno slavlje u 11,00 sati predvodi fra Milan, a vlč. Josip je u koncelebraciji i propovijeda na temu misija u Crkvi (slavila se Misijska nedjelja). Nakon Mise smo na osvježenju u Hotelu RAJ

Još je toga u programu danas. Odlazimo u Varaždinske Toplice, poznate ne samo po ljekovitoj vodi, nego i po dobro očuvanim rimskim ostatcima. Oko 17,00 sati završava naš današnji program. Pozdravljamo se s vodičem i nastavljamo vožnju prema Posušju. Uz potrebne stanke, jelo i za mnoge neophodnu kavu, u Posušje stižemo oko jedan sat poslije pola noći.

Na cijelom putu imalo se što vidjeti i čuti. Vrijeme je bio idealno i svi drugi uvjeti optimalni. Po običaju, hrane smo više nego dovoljno ponijeli, pa čak i nešto vratili. Sve naše žene jednostavno žela pokazati da su izvrsne domaćice i da vole sve članove svoje Molitvene zajednice Čisto srce, stvori mi Bože! kao i zajednicu Odraslih čitača. Hvala im i na ovom mjestu!

Veći dio ovog Molitvenoga izleta organizirao je naše nezamjenjivi Slavo Mandurić (Hodočasničko-putnička agencija KRALJICA MIRA, www.kraljica-mira.com.hr). Hvala i njemu!Kao što sam i napisao, imalo se što vidjeti i čuti. No, boli nas da na cijelom prostoru koji smo obišli vlada bijela kuga i da su sve te predivne crkve i svetišta poluprazne pa i – nedjeljom! Mi smo barem u tome bogatiji!
Fra M. L.

2024  Župa Posušje