Proslava blagdana svetog Franje u posuškom bratstvu OFS-a 2013.

Kao i svake godine i ovog smo 4.listopada proslavili blagdan našeg sv.oca Franje. U našem posuškom mjestu Gradac se tradicionalno održava središnja proslava ovoga blagdana jer je sveti Franjo zaštitnik gradačke župe. Slavlje započinje trodnevnicom na kojoj sudjeluju mnogi vjernici iz posuške i ostalih župa naše općine.


Iz tog razloga u posuškoj crkvi svetog Franju proslavljamo navečer, zajedno sa Framom i ostalim župljanima koji nisu hodočastili u Gradac.

Na ovogodišnjoj proslavi u posuškoj kripti okupilo se oko pet stotina vjernika. Bilo je svečano i uvijek ponovo dirljivo. Započeli smo krunicom koju su predmolile sestre iz OFS-a, zatim su mladi framaši zajedno sa članicama OFS-a uprizorili Franjino preminuće. Ovaj put je Fra Serđo priredio potpuno drugačiji obred preminuća. Framaši i naše četiri sestre ušli su u svečanoj procesiji u crkvu noseći upaljene svijeće kao simbol vječnosti  i  Franjine vatre koja i danas gori istim žarom. Sa upaljenim svijećama okružili su kip svetog oca Franje. Potom je pročitan izvještaj Tome Čelanskog, najpoznatijeg životopisca sv.Franje, o Franjinom preminuću.  To  nas je podsjetilo na „sestricu smrt“, snagu, veličinu i radost trpljenja.

Zatim smo čuli franjine najdraže psalme,evanđelje,pismo bratu Leonu a  na kraju smo svi zapjevali predivnu pjesmu o nasljedovanju sv.Franje.
Nakon obreda uslijedila je Sveta misa koju je  predslavio fra Marko Dragičević uz koncelebraciju novog duhovnog asistenta posuške Frame fra Serđe Ćavara . Pjesmom nas je kao i uvijek oduševila naša Frama.

U propovijedi, fra Marko nas je podsjetio da je jedino sveti Franjo umirao pjevajući. Bio je živi svjedok vjere, vjera je za njega temelj preobraćenja. Franjina  vjera dolazi iz zahvalnosti Gospodinu i ona  je zauzeta, raspoloživa, djelotvorna, dinamična, živuća. U toj vjeri je  nastojao biti što sličniji Kristu raspetome čije rane je nosio na svom tijelu. Gospodin je za Franju nositelj svakog dobra i najveće dobro, križ je Franjino bogatstvo,evanđelje mudrost a ljubav Isus Krist. Franjo je uvijek tražio savršeni put ka Bogu. On je već stoljećima nedostižan u nasljedovanju Krista i neka nam bude uzor u našim nastojanjima da budemo  svjedoci vjere, udovi i božji alat u svijetu, rekao je fra Marko.

Po završetku misnoga slavlja nastavili smo druženje u prostorijama Katehetskog centra uz okrjepu koju su pripremile naše vrijedne sestre uz pomoć časnih sestara. Posjetili smo i štićenike staračkog doma, razgovarali s njima  te ih počastili pripremljenom hranom.   Posebno smo bili radosni što su nam se na bratskom susretu pridružili i naši framaši sa svojim asistentom fra Serđom,  naš župnik fra Mladen Vukšić i naše časne sestre Marina i Nada. U ugodnom bratskom  razgovoru večer je protekla za tren. Hvala Bogu za ovaj dan, za ovaj blagdan, za braću,za milijunsku franjevačku obitelj, za ljubav i radost u našim srcima.

Mir vam i Dobro!Ana Bago
OFS Posušje

2024  Župa Posušje