Biskupijsko hodočašće na grobove Apostolskih prvaka

U Godini vjere, a na poticaj našega Ordinarijata, i Župa Posušje je hodočastila na grobove Apostolskih prvaka. Kako je zanimanje kod nas bilo veliko, a uvjereni da su dobro organizirana hodočašća doista gotovo nezamjenjivo sredstvo produbljivanje osobne vjere, mi smo oglasili s oltara da idemo posebnim autobusom od 5. do 11. listopada ove godine.


Prijavila se 51 osoba. No zbog bolesti na sam dan polaska dvije su osobe morale odustati, tako da nas je bilo 49 hodočasnika. Vodič je bio nenadmašivi Slavo Mandurić (direktor i vlasnik Hodočasničko-putničke agencije KRALJICA MIRA iz Zagreba), duhovna pranja bio je fra Milan Lončar, a putovali smo vrlo kvalitetnim autobusom poduzeća "JOSIPPROMET“ d.o.o., Sinj, s još kvalitetnijim vozačima Josipom Prološčićem i Vedranom Kerumom.
Ukratko rečeno sav smo program ispunili, vratili se živi i zdravi, bez ikakvih problema na putu, puni dojmova o kojima se ne može nego pričati i pričati.

Iz Posušja smo krenuli 5. listopada u 5,00 sati. Po dolasku u Padovu posjetili smo svetište sv. Leopolda B. Mandića i tu slavili Sv. misu. Zatim smo obišli svetište sv. Ante Padovanskoga. Nakon razgledanje i molitava, razgledali smo još jedan dio gradske četvrti, smjestili se u obližnji hotel, večerali i prenoćili.

Nakon doručka, drugoga dana, putujemo preko Ferare, Bolonje, Luke prema Pisi. Tu smo razgledali Katedralni trg (Trga čudesa) s četiri veličanstvena zdanja: Katedrala, Krstionica, Groblje i Kosi toranj. Oko 13,30 sati nastavljamo vožnju preko Firence do Orvieta – neobičnog grada na stijeni s jednom od najljepših katedrala u Italiji, u kojoj smo slavili Sv. misu. Nakon Mise nastavljamo vožnju do Rima, smještamo se u hotel. Kao i svugdje, večera i noćenje.

Trećega dana, u ponedjeljak, nakon doručka smo na cjelodnevnom razgledanju Rima: Trg, Bazilika i kupola sv. Petra (Vatikan), Bazilika sv. Ivana Lateranskoga, Krstionica... Sv. misu slavimo u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Neki su se tu i ispovjedili. Na večeri smo i na prenoćištu sve naredne dane u istom hotelu (Villamaria).

Četvrtoga dana našega hodočašća, tj. u utorak, najprije slavimo Sv. misu u 9,40 s ostalim hodočasnicima iz Mostarsko–duvanjske biskupije u Bazilici sv. Pavla izvan zidina. Misno slavlje predvodi naš biskup mons. dr. Ratko Perić, a u koncelebraciji je oko trideset svećenika. Nastavljamo s razgledanjem Rima: Katakombe sv. Kalista, Bazilika sv. Marije Velike, crkva Sv. Petra u okovima (Mojsije), Flavijev amfiteatar (Koloseun), Konstantinov slavoluk, Rimski forum, Kapitolij, Venecijanski trg, Oltar domovine, Trajanov stup, grob Katarine Kotromanić Kosače…

U srijedu je, tj. petoga dana, najprije sudjelujemo u Općoj audijencija s papom Franjom na Trgu sv. Petra. Veličanstven doživljaj! Čak je Papa nešto preuzeo od jednoga našega hodočasnika i stavio u svoj poznati papamobil. Poslije podne nastavljamo s razgledanjem: Anđeoska tvrđava, Palača pravde, Trg Navona, Panteon, crkva sv. Ignacija, Fontana di Trevi, sveučilište Gregorijana, Španjolski trg... Sv. misu slavimo u crkvi sv. Klare (u blizini crkve sv. Jeronima) s ostalim hodočasnicima iz naše Biskupije, a misno slavlje predvodi vlč. Jure Bogdan, rektor Hrvatskoga zavoda sv. Jeronima. Opet smo na večeri i na prenoćištu u istom hotelu.

I šestoga dana najprije slavimo Sv. misa s ostalim hodočasnicima iz naše Biskupije (a, ako sam dobro obaviješten, bilo nas je 1120) u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, na Oltaru Katedre. Misno slavlje opet predvodi mons. dr. Ratko Perić s brojnim svećenicima u koncelebraciji. Pred nama je poslije podne poludnevni izlet u Montecassino i obilazak benediktinskoga samostana koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. (Montecassino, 130 km južno od Rima, mjesto/brdo gdje je sv. Benedikt osnovao najstariji red u Katoličkoj crkvi, Benediktince. Mjesto su Saveznici 1944. g. do temelja porušili; danas je gotovo sve obnovljeno.) Opet smo u Rimu na večeri i na prenoćištu.

Pred nama je sedmi dan hodočašća, petak je. Nakon doručka, pospremanja stvari i razduživanja u hotelu polazimo prema Asissu – gradu sv. Franje gdje smo vidjeti Crkvu i grob sv. Franje (a tu smo slavili i Sv. misu), te crkvu Gospe od Anđela (Porcijunkulu). Kao da je šećer ostao za kraj, opći je dojam. Sv. Franjo nije slučajno prozvan Drugi Krist. Oko 14,00 sati polazimo prema Domovini. Vozimo se preko Peruđe, Firence, Bolonje… Trsta, Rijeke. Dolazimo u POSUŠJE točno u sedam sati.

Kako smo i na koji način hodočasnike uključivali u program Hodočašća, a posebno u molitve, to ne objavljujemo. Možemo samo spomenuti da su se slavile godišnjice braka, ispunjavali razni zavjeti, dijelili sakramenti, molili za našu Župu i sve one koji su se u naše molitve preporučili… Ukratko, nitko nije bio i nigdje izostavljen. Bogu hvala!Fra Milan Lončar

2024  Župa Posušje