Pod mladomisničkim geslom „Pasi ovce moje“ fra Željko Tomić proslavio je svoju mladu misu

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Veliki dan za zajednicu vjernika bio je jučer u župi Bezgrješnog začeća BDM u Posušju, jer je fra Željko Tomić održao svoju mladu misu. Uz koncelebraciju mnoštva svećenika i čak deset mladomisnika iz tri provincije i dviju hercegovačkih biskupija; Hercegovačke, Bosne Srebrene i Zagrebačke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozu Grbeša, gvardijana samostana u Širokom Brijegu fra Ivana Marića mlađeg, a pod propovijedanjem župnika u Posušju fra Mladena Vukšić slavljena je mlada misa u prisustvu velikog broja vjernika na vanjskom oltaru posuške crkve.

U svojoj homiliji župnik fra Mladen Vukšić je govoreći o tome što znači biti svećenik.
Istaknuo jednu definiciju iz trećeg stoljeća koju je dao sveti Hipolit. „To mi svećenici molimo u drugoj euharistijskoj molitvi gdje nakon pretvorbe i podizanja svećenici jasno kažu: „Zahvaljujemo Ti što si nas pozvao da pred Tobom stojimo i Tebi služimo.“ Dakle, biti svećenik znači zahvaljivati što nas je Boga pozvao da pred Njim stojimo i Njemu služimo.

Zanimljivo je da na prvom mjestu stoji zahvalnost. Mi ljudi kada dođemo u crkvu, odmah počnemo nabrajati što nam je potrebno. Nažalost, zaboravljamo zahvaliti. Nitko od nas svećenika nije toliko sposoban ni vrijedan da sam sebe pozove. Bog jasno kaže, Isus kaže da mi nismo izabrali Njega, nego On nas. Bog nas poziva za svoju službu, Bog nas poziva da mu priđemo bliže, da mu pomognemo ispuniti Njegove planove na ovom svijetu.

Zato je vrlo važno biti zahvalan za poziv, biti odgovoran za poziv, jer dobro znamo da Bog poštuje našu slobodu, dobro znamo da je Bog pozvao i Judu, a znamo i da ga je on izdao za mali novac.

Definicija kaže da zahvaljujemo Bogu što stojimo pred Njim i Njemu služimo. Što znači stajati pred Bogom? To uključuje puno različitih pojmova, stanja i milosti. Stajati pred Bogom znači biti svjestan blizine s Bogom, biti svjestan svoje nedostojnosti i biti svjestan da sam čovjek ne može ništa. Zato je jedan od temeljnih stavova pred Bogom molitva koja uključuje i to naše stajanje pred Bogom. Molitva je jedna veoma bitna dimenzija u svećeničkom životu. Ne samo naše obavezne molitve kroz brevijar, nego i kroz osobne molitve. Stajati pred Bogom znači biti budan i pažljiv na ono što Bog govori.

Sljedeća oznaka kaže da ne samo da stojimo pred Bogom, da smo nepomični kao kipovi, nego svećenik je i onaj koji služi. Služiti i Bogu i ljudima. Štovanje koje je Sin Božji Isus Krist iskazao Ocu bilo je predanje samoga sebe do kraja, do smrti za nas ljude. I u tu službu svećenik se mora i treba uključiti. Ono što je stojeći pred Bogom primio i naučio, što je shvatio da mu Bog zapovijeda, to treba prenijeti kroz služenje ljudima. Služiti znači izvršavati Božju volju. Ne da se vrši moja volja, da mi provodimo svoje zamisli, volje, hirove, nego neka se vrši volja Božja.

Dimenzija služenja uključuje i to da svećenik mora biti u zajedništvu s Crkvom. Ići tamo gdje te ona šalje. Isus je Petru jasno rekao da će ići i tamo gdje ne želi. I to je oblik služenja gdje netko tko je iznad nas svećenika vidi određene potreba i šalje te tamo gdje ti se možda neće svidjeti. Obično što čovjek teško ili teže prihvati neku službu ili mjesto, kasnije će u njoj uživati još više. Fra Željko, neće uvijek biti kako ti želiš, ali prihvati, budi poslušan i gledaj živjeti u zajedništvu s Crkvom“, kazao je između ostalih fra Mladen Vukšić.

Obratio se na kraju svetog misnog slavlja i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš zahvaljujući ne samo mladomisniku fra Željku, nego i ostalim mladomisnicima koji su se odazvali na poziv. Istaknuo je važnost služenja narodu. „Kaže Krist: „Ne boj se. Samo vjeruj.“ Neka ti snaga Duha fra Željko bude jaka i tako velika da se ne bojiš bez obzira što život donese, a on će donijeti svašta. I lijepo će ti biti. I dovoljno je to.

Dragi mladomisnici i vama čestitam. Bog zna što vas čeka u životu i koji su to izazovi. Ova naša hrvatska područja su čudna cijelu povijest. Bog zna kakva će biti u vašim vremenima. Bez obzira nosimo li smeđe ili crne haljine, ja vas molim da sačuvamo ovaj puk, gradimo jedinstvo i budimo primjer jednostavnosti života“, kazao je provincijal fra Jozo Grbeš.

Gvardijan samostana u Širokom Brijegu u kojem je fra Željko bio zadnjih godinu dana i gdje ostaje na službi fra Ivan Marić mlađi također je uputio nekoliko riječi. „U ime širokobriješkog franjevačkog bratstva najprije želim na ovaj mladomisnički oltar položiti zahvalnost za vrijeme koje je fra Željko bio s nama u samostanu, jer je bio revan i postojan čuvar Gospinog svetišta na Širokom Brijegu, za njegovu raspoloživost, odanost, susretljivost i spremnost uvijek i u svemu služiti Kristu i bratstvu. Pozdravlja i zahvaljujem roditeljima, braći i sestrama, baki Ani, cijeloj obitelji, rodbini i prijateljima našega fra Željka. Dragi fra Željko želim ti ne da budeš svećenik nekog, svećenik svećenika, nego uvijek samo Kristov svećenik, pravi sin svete rimske crkve i manji brat u redu našega serafskog oca, sv. Franje“, kazao je fra Ivan Marić.

I na kraju se svima zahvalio fra Željko, najprije Bogu, a onda i svima koji su na različite način svjesno ili nesvjesno pomogli na njegovom putu prema svećeničkom pozivu. „Riječi zahvale su ono što želim uputiti na kraju. Najprije hvala Trojedinom Bogu koji mi je uputio dar svećeničkog i redovničkog poziva. Današnje svečano misno slavlje pripada Njemu, jer svaki dar koji sam u životu dobio pripada Njemu, Njegovoj božanskoj dobroti i ljubavi. Njemu smo dužni dati danas hvalu jer On čuje naše molitve i uslišava ih. Zahvalu prinosim našoj nebeskoj zaštitnici, blaženoj Djevici Mariji kojoj sam se utjecao u zagovor i molitve svoga cijeloga života“, istaknuo je fra Željko upućujući zahvale zatim roditeljima Robertu i Ivanu za koje je kazao da ne postoje dovoljno dobre riječi za iskazati njihovu ljubav i žrtvu za njega, zatim braći Jakovu i Emanuelu, sestrama Magdaleni i Dinki , baki Ani, didu Ljubi, stričevima, strinama, ujacima i ujnama, tetka i tetcima, rođacima, kumovima prijateljima, svim svećenicima i redovnicima koji su mu bili na putu, vjeroučiteljima, ali i svim drugim učiteljima, ali na velikoj podrški župniku fra Mladenu kojega je i zbog svega odabrao da propovijeda pod ovom mladom misom.

Pod mladomisničkim geslom „Pasi ovce moje“ fra Željko Tomić proslavio je jučer svoju mladu misu. No, mladomisnička slavlja s ovim jučer u Posušju ove godine ne prestaju, jer već fra Ante Begić će slaviti svoju mladu misu 7. kolovoza na drugi dan devetnice Velikoj Gospi u Posušju.

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

Fra Zeljko Tomić - mlada misa

2024  Župa Posušje