Hodočašće naše župe sv. Ivi u Podmilačje

Hodočašće naše župe sv. Ivi u Podmilačje

Na hodočašće se može ići iz različitih motiva: kako bismo ojačali svoju oslabljenu vjeru, izvršili pokoru za svoje grijehe, kako bismo na nekom svetom mjestu mogli izreći svoju molitvu za ozdravljenjem, pomirenjem ili jednostavno zahvalili za već primljenu milost.

Naša župa je organizirala hodočašće sv. Ivi u Podmilačje na samu svetkovinu sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024.
Naš polazak je bio u 5 sati ujutro s 59 hodočasnika iz naše župe.
Podmilačje je poznato prije svega po svetištu sv. Ivana Krstitelja.

Od izgradnje do danas crkva Svetog Ive bila je uvijek zborište zajedništva ne samo bosanskih katolika nego i pravoslavaca i muslimana. Taj duh otvorenosti u vjeri i nadi plod je stoljetnog djelovanja i visokog osjećaja za ljudske i narodne potrebe, ali i visokog osjećaja za vrednote Božjeg kraljevstva.

Ovo je svetište jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Datira iz 15. stoljeća kada je, vjeruje se, i sagrađena stara crkvica u gotičkom stilu. Ona je preživjela i veliko osmanlijsko osvajanje 1463. godine, ali i pad Jajca 1528. godine.

U ožujku 1993. godine srpska vojska do temelja je razorila svetište Svetog Ive u Podmilačju. To se dogodilo 1. ožujka u 6 sati navečer. Mještani svjedoče da se začula snažna eksplozija prilikom koje je srušena velika crkva Sv. Ive, a u njezinu sklopu i ona stara iz srednjeg vijeka. Sve što je tada spašeno bio je čudotvorni kip Svetoga Ivana Krstitelja kojeg smo imali priliku i mi častiti i ostaviti svoje zavjete, molbe i zahvale.

Naš dolazak u Podmilačje bio je oko 8 sati, tako da smo svi imali priliku osvježiti se tijelom i duhom.

Imali smo mogućnost sv. ispovjedi, gdje je bilo mnostvo svećenika iz ostalih župa koji su neumorno ispovjedali satima, na ne baš ugodnim temperaturama. Hvala im!

Središnje misno slavlje predvodio je Požeški biskup Ivo Martinović.

Misu s nakanom za bolesnike suslavili su ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, župnik fra Filip Karadža, te još 30-ak svećenika.

U pozdravnoj riječi fra Filip je istaknuo da su u današnje vrijeme kada se „čini da zlo maršira, a dobro se tek probija“, mnogi puni strahova. „Sv. Ivo koji nas je danas okupio u ‚bosanskom Jordanu‘ kada bi ga upitali: ‚Što nam je činiti?‘, zasigurno bi nam kazao da moramo biti autentični, istiniti u dvjema stvarima: ljubavi i obraćenju“, naglasio je župnik objasnivši da u tomu ljudi ne mogu biti umjetni.

Vratili smo se kući u poslijepodnevnim satima zahvalni Bogu i našoj župi za ovo hodočašće.

 

2024  Župa Posušje