Susret župnih zborova

susret zupnih zborova

U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve 18. ožujka 2024., na uočnicu svetkovine sv. Josipa, zaštitinika Mostarsko-duvanjske biskupije, održan je susret župnih zborova Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Na susretu je sudjelovalo 14 zborova, a među njima i naš župni zbor "Fra Grga Martić".

Zborovi su zajedno pjevali na euharistijskom slavlju koje je predslavio biskup Petar Palić u koncelebraciji sa župnicima župa čiji su zborovi sudjelovali. Ujedinjenim zborom kojeg je činilo oko 340 pjevača za vrijeme misnog slavlja ravnali su don Dragan Filipović i Emil Bevanda, a na orguljama je svirao don Luka Cvitanović.

Biskup Petar se u propovijedi osvrnuo na mentalitet našeg društva koje olako nekog kamenuje dok nas Isus u evnđeoskom odlomku koji smo čuli poziva na opraštanje i popravljanje samih sebe. Biskup je zahvalio župnim zborovima koji u svojim župama redovito pjevaju i istakuno tri obilježja liturgijskog pjevanja: slavljenje, radost i služenje, što svim pjevačima može biti poticaj i putokaz u njihovu radu.

Nakon misnog slavlja uslijedio je koncert župnih zborova na kojemu su svi zborovi izveli po jednu skladbu. Moderator ovog dijela programa bio je generalni vikar naših biskupija don Nikola Menalo. Susret je bio lijepa prigoda slaviti Boga, pjevati zajedno, dati vrijeme i pažnju drugim zborovima slušanjem izvedbe koju su marno pripremili i tako obogatiti i potaknuti jedni druge.

Na završteku programa, biskup Petar je još jednom zahvalio svim pjevačima, sviračima, voditeljima i župnicima te je svakom zboru uručio prikladnu zahvalnicu za sudjelovanje. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje biskupa i svih sudionika susreta, a nakon toga zakuska u pastoralnom centru gdje smo se još susreli i podijelili dojmove. Zahvalni za ovaj susret svim zborovima želimo blagoslov u daljnjem trudu i radu oko što boljeg liturgijskog pjevanja.

2024  Župa Posušje