Na obilježavanju 50. broja lista „Franjinim stopama“ sudjelovali i članovi OFS-a iz Posušja

List Franjinim stopama 1

U franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, u četvrtak 14. ožujka obilježen je izlazak 50. broja lista „Franjinim stopama“. Više od desetljeća, list obrađuje teme vezane za Treći franjevački svjetovni red te teme franjevaštva.

Prvi broj lista izašao je u listopadu 2007. godine i bio je glasilo OFS-a iz Širokog Brijega, a ideja člana OFS-a Široki Brijeg Gojka Jelića. U ideji ga je podržao tadašnji duhovni asistent fra Jozo Zovko. List je godinama izlazio kao glasilo mjesnog bratstva. No, kroz godine teme iz mjesnog bratstva su se iscrpile, te se list s temama i suradništvom proširio na druga bratstva diljem Hercegovine. List je počeo izlaziti pod naslovom „Njegovim stopama“. No, nakon nekoliko godina izlaska, naziv je promijenjen u „Franjinim stopama“ i pod tim imenom list izlazi već deset godina. List izlazi četiri puta godišnje i to za blagdan Uskrsa, Velike Gospe, za blagdan sv. Franje i za Božić.

List je potaknuo izlazak čak tri knjige: knjigu fra Ante Marića pod naslovom „Kako je lijepo s tobom nositi križ“, zatim knjigu fra Mladena Rozića pod naslovom „Obitelj – posljednje uporište“, te knjiga fra Dane Karačića pod naslovom „Trećari – dar neba“. Fra Dane Karačić, fra Mladen Rozić i fra Ante Marić uz urednice lista Mirelu Lovrić i Mariju Zelenika su i predstavili što je to ovaj list obilježilo od osnutka do danas.

Zanimljivo je spomenuti da današnje uredništvo lista čine samo žene, no suradnici na listu su mnogi svećenici, članovi Trećeg franjevačkog svjetovnog reda, framaši... Ovaj pak pedeseti broj među mnogim temama obilježio je tekst fra Ivana Penavića koji je pisao na temu fratarske gimnazije u Širokom Brijegu. Potaknuti njegovim tekstom, ali i činjenicom da se ove godine obilježava stota obljetnica polaganja kamena temeljca širokobriješke gimnazije, uredništvo lista je upravo glasovitu gimnaziju stavilo na naslovnicu jubilarnog 50. lista „Franjinim stopama“.

Na svečanosti predstavljanja 50. broja lista „Franjinim stopama“ u Širokom Brijegu bilo je i dvanaest članova mjesnog bratstva iz naše župe koji su se susreli s braćom i sestrama iz drugih bratstava, ali i s fra Željkom Tomićem i fra Ivanom Crnogorcem iz Posušja koji su na župi na Brijegu.

List Franjinim stopama

2024  Župa Posušje