Andrijani Bešlić i Zdenki Mandurić nagrade za najljepše jaslice

Andrijani Bešlić i Zdenki Mandurić nagrade za najljepše jaslice

Andrijana Bešlić za svoje ručno izrađene jaslice od više vrsta tkanina nagrađena je za najbolje jaslice po glasovima posjetitelja, a Zdenka Mandurić za ručno izrađene jaslice od kamena i drveta nagrađena je kao najbolja po ocjeni stručnog žirija na izložbi jaslica koje je ove godine organizirala župa Bezgrešnog Začeća Blažene djevice Marije u Posušju, a povodom osamstote obljetnice prvih jaslice koje je načinio sveti Franjo u Grecciu (1223. – 2023.).

Ukupno 42 ručno izrađene jaslice ovom prilikom su stigle su na izložbu u župu Posušje, kazao je župnik u župi fra Mladen Vukšić. „Ovaj jubilej naša župa je obilježila na ovaj način i pozvala je sve vjernike koji imaju umjetničkog dara da izrade jaslice.

Jedini uvjet je bio da figure ne budu kupljene i da sve bude ručni rad od dostupnih materijala i da bude prepušteno mašti umjetnicima i izvođačima. Iznenadili smo se jer je stiglo dosta radova, preko četrdeset što je iznad svih očekivanja. Mogli smo vidjeti raznolikost ideja, raznolikost materijala i ostali zatečeni“, kazao je fra Mladen Vukšić. Dodao je da su mnogi rekli kako bi bilo dobro da ovu izložbu napravi župa svake godine. „Pa ako Bog da, izložba će biti svake godine“, kazao je fra Mladen.

Jaslice koje su napravljene i izložene bile su napravljene od različitih materijala, tkanina, drva, kamena, pa čak i od pur pjene. Bilo je i crteža i slika. I Andrijana i Zdenka su ponosne i sretne jer su odabrane. Zdenka je svoje jaslice radila dosta dugo, oko dva mjesec, a koristila je kamenje i drvo koje je sama obrađivala, slagala i ljepila.

Andrijani je pak trebalo za svoje pletene jaslice oko dva tjedna stalnog rada. One su kompletno izheklane. „Hvala Bogu na daru koji mi je dao, mislim da me je On i vodio. Nemam ja puno iskustva u pletenju da bi mogla govoriti o majstorstvu. Hvala i mojoj obitelji jer je dva tjedna sve bilo na čekanju dok sam jaizrađivala jaslice, a opet iznad svega, hvala dragom Bogu“, kazala nam je Andrijana.

Andrijana Bešlić
Andrijana Bešlić

Zdenka Mandurić
Zdenka Mandurić

2024  Župa Posušje