Mjesečna duhovna obnova

U srijedu 18. listopada 2023., održana je Mjesečna duhovna obnova koju je predvodio fra Ivan Landeka mlađi, meštar novaka na Humcu.

Obnova je počela s molitvom krunice i mogućnošću za svetu ispovijed. U redovito vrijeme, u 18.00 sati slavila se sveta misa., a u 19.00 sati bila je kateheza. Fra Ivan je govorio o BDM u Lukinom evanđelju. Tema je prikladna za dan i mjesec u kojem se nalazimo.

U svojo katehezi naglasio je nekoliko bitnih stvari o BDM. Luka nam je zabilježio njezin susret s arkanđelom Gabrijelom i njezinu spremnost u prihvaćanju Božjeg poziva.
Ona se naziva službenicom:
Evo službenice Gospodnje! U korijenu te riječi stoji glagol služiti. Za nju je služenje najnormalniji i najispravniji izraz ljudskog življenja pred Bogom.
Samo vjerom i služenjem može se graditi bolje sutra. Danas se riječ služenje ne može baš često čuti u našem razgovoru.

Čini se da je pojam služenje današnjem čovjeku potpuno stran. Pozvani smo, po Marijinom zagovoru, moliti da nam Gospodin udijeli dar služenja, da se ne bojimo služiti, da svoj posao, svoje djelovanje shvatimo i živimo kao služenje bližnjima.

Nadalje, iz susreta s arkanđelom Gabrijelom možemo iščitati još nekoliko bitnih poruka:
- Bog traži suradnike među ljudima da bi ostvario svoje planove
- Marija nam se nudi kao primjer sa svojim stavom: Evo službenice Gospodnje! Marijin DA Bogu!
Marija nakon toga ide u pohode svojoj rođakinji Elizabeti, postaje Bogonositeljica. Nije samo nosila Boga u sebi, nego ga je nosila i drugima.

Marija je ta koja čini prvi korak da bi se njihov susret ostvario. Marija je pošla k svojoj rodici jer je željela svoju radost, radost susreta s Božjom riječju, podijelit s njom. Marija u Elizabeti prepoznaje osobu u koju može imati povjerenja. Marija je Elizabeti donijela samoga Isusa. Ne samo da je nosila Boga u sebi, nego gaje nosila i drugima. I još nerođeni Ivan je u Elizabetinoj utrobi zaigrao od radosti. Elizabeta naziva Mariju blaženom: da će se ispuniti sve što ti rečeno od Gospodina. Blažena ti što povjerova.

Na koncu Marija zahvaljuje i kliče Bogu. Uči nas zahvalnosti...
Ne može se preskočiti ni Isusovo rođenje i Marijinu reakciju na to. Nakon što je evanđelist Luka ispričao sve događaje vezane uz Isusovo rođenje, zaključuje rečenicom koja je kratka, ali nam puno kaže o Mariji: "Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu."

Fra Ivan je istaknuo i važnost molitve krunice. U njoj i mi prebiremo i razmišljamo o svim važnim događajima iz Isusova i Marijina život. Stoga je potrebno ponovno otkrivati moliti krunice.

U jednom trenutku događa se da je Marija izgubila Isusa kad mu je bilo dvanaest godina. I nama se može dogoditi da ga izgubimo.
Marija ga s Josipom traži i nalazi u hramu. Hram je slika crkve, slika sakramenata. I mi kad ga izgubimo, kad se udaljimo, sjetimo se da ga ponovno možemo naći u sakramentima sv. ispovijedi i sv. euharistije, gdje se zauvijek stoji nama na raspolaganju.

fra ivan landeka mlađi

2024  Župa Posušje