Proslava Mlade mise fra Ivana Crnogorca, 23. srpnja 2023. u Posušju

fra ivan crnogorac - mlada misa

Pod geslom: " I on je bio s Isusom Nazarećaninom", mladomisnik fra Ivan Crnogorac proslavio je Svetu misu u nedjelju, 23. srpnja 2023. godine na vanjskom oltaru, ispred crkve BDM u Posušju. Euharistijsko slavlje započelo je ulaznom procesijom kroz crkveno dvorište do vanjskog oltara. Na misnom slavlju, kojemu je svečano predsjedao mladomisnik, u koncelebraciji je sudjelovalo više svećenika, a među njima i provincijal fra Jozo Grbeš, propovjednik fra Tomislav Crnogorac, posuški župnik fra Mladen Vukšić te ovogodišnji mladomisnici.

fra ivan crnogorac - mlada misa

Nadahnut evanđeljem, prigodnom i dosta emotivnom propovjedi fra Tomislav Crnogorac, koji je i  mladomisnikov brat, kao primjer navodi Isusove slike o malom zrnu goruščice koje je na početku malo, a naraste veliko, tako je i s kraljevstvom nebeskim, u početku je malo, to je mala šačica blagoslova, a izrodi dovoljno da se rodi Crkva koja će se proširiti po cijelom svijetu. Kao što je malo kvasca potrebno da se ukvasa velika količina tijesta isto tako mali broj Kristovih učenika svojim životom može pridobiti veliko mnoštvo. Naglasio je važnost mise, što misa predstavlja nama, jesmo li svjesni da Bog čezne da blaguje s nama, kolika je Kristova žeđ, čežnja da bude s nama. Veliko otajstvo ljubavi zove se sveta misa. Zamolio je okupljeni narod da moli za svećeničke pozive te je svom bratu naglasio da uvijek zahvaljuje Bogu jer nema ničeg ljepšeg od svećeničkog poziva. Pravi odgovor na sva pitanja leži u tome da je misao na Boga najljepša stvar na svijetu. Bog nam puno toga govori, a mi bi samo trebali slušati. Uvijek je Bog ljubav, Bog nas bira jer smo jadni, slabi. Fra Tomo je pozvao brata da ostane uvijek Božji, da bude svjestan svoje nedostojnosti, a da se trudi biti dostojan, da radi na sebi. Bojimo se, ali trebamo osjetiti njegovu prisutnost. Pozvao ga je da se približi malenom i onom  čovjeku u nevolji pa ćeš osjetiti Boga, da bude ponizan, skroman. I na koncu samo mladomisničko geslo: I on je bio s Isusom Nazarećaninom, savršena je definicija svećenstva i sav život krije se u tome.

fra ivan crnogorac - mlada misa

Svoju čestitku uputio je i provincijal Hercegovačke provincije fra Jozo Grbeš te se zahvalio Bogu, roditeljima i pozvao mladomisnika da ga njegovo geslo Mlade mise vodi kroz cijeli život.
Na završetku svete mise kratko se obratio župnik fra Mladen Vukšić koji se zahvalio dragom Bogu na još jednoj Mladoj misi u našoj župi, na lijepom vremenu. Čestitao je mladomisniku, njegovim roditeljima Biljani i Ivici koji su darovali crkvu, te pozvao puk da se moli za nova duhovna zvanja, za svoju djecu. Zahvalio se svima koji su na bilo kakav način omogućili da sve protekne u najboljem redu.

fra ivan crnogorac - mlada misa

Na samom kraju mladomisnik se obratio svima i na dosta emotivan način zahvalio dragom Bogu na svemu, Gospi , sv. Franji, svojim roditeljima na neizmjernoj ljubavi, povjerenju i  podršci na svom životnom putu, sestrama i braći, rodbini, baki Marti, Hercegovačkoj provinciji, a na poseban način svom bratu fra Tomi koji mu je bio uzor na životnom putu te mu pružao podršku u svim teškoćama i dilemama, koji je poput Andrije svog brata Šimuna doveo k Isusu. Zahvalio se svima onima koji su na bilo koji način pomogli i bili dio ovog svečanog dana, odgojiteljima, župniku, braći fratrima na Širokom Brijegu na čelu s gvardijanom fra Ivanom Marićem, prijateljima, svim časnim sestrama, župnom zboru koji je uveličao ovo slavlje, svim župljanima u Posušju, župljanima na Širokom Brijegu, a posebno ministrantima.
Svečanim mladomisničkim blagoslovom završilo je ovo slavlje.

fra ivan crnogorac - mlada misa

Nakon euharistijskog slavlja, druženje je nastavljeno u svadbenom salonu Viktorija u Posušju.

fra ivan crnogorac - mlada misa

fra ivan crnogorac - mlada misa

2024  Župa Posušje