Fra Šimun Oreč predstavio svoju knjigu u Posušju

fra simun orec 2

Predstavljanje knjige fra Šimuna Oreča pod nazivom “Pješice od Frohnleitena do Jeruzalema i do najvećih europskih svetišta” održano je u petak 30. lipnja u vjeronaučnom centru župe u Posušju.

Knjiga je presjek ukupno 25 hodočašća od kojih je osam u marijanska svetišta. „Moja putovanja su meni donijela puno koristi, a nadam se i drugima. Prvo hodočašće bilo je 1996. godine. Bilo je to zavjetno hodočašće, zavjet koji sam donio za vrijeme Domovinskog rata kada i ako završi rat. Krenuo sam iz svoje župe Frohnleitena u Međugorje. Tu sam osjetio ispunjenje zavjeta i doživio Međugorje koje je bilo već 15 godina aktualno. Odatle sam povezivao Međugorje s raznim europskim svetištima i s najvećim svetištem, Jeruzalemom.

Bio mi je cilj moliti za mir u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i za mir u svijetu. Moja putovanja su bila putovanja mira“, kazao je fra Šimun koji je osim toga prvog hodočašća u Međugorje i onog najvećeg u Jeruzalem istaknuo i hodočašća od Lourdesa do Santiaga, u Fatimu, u Siriji 2008. godine, hodočašće u Rim, Asiz, hodočašće kroz Ukrajinu 2013. godine. „Ukrajna je sada pogođena ratom, zato i ovom prilikom pozivam na molitvu za mir, za mir u svome srcu, obitelji, domovini, ali i u cijelom svijetu“, kazao je fra Šimun Oreč. Budući da je veći broj hodočašća bio u marijanska svetišta, fra Šimun je istaknuo da je upravo Marija u povijesti poznata kao ona koja je donosila mir. „Sjetimo se sukoba između islama i katolicizma, bitke kod Lepanta nakon koje je papa proglasio blagdan Marije ružarice. Kasnije se slično dogodilo pod Bečom 1683. godine. Nakon pobjede malobrojnijih kršćana, papa je proglasio blagdan Imena Marijina. Ukazanja u Lourdesu su se dogodila nekoliko godina nakon revolucije u Francuskoj koja je bila protiv vjere i djelovala protukršćanski, ukazanja u Fatimi su bila na kraju Velikog rata, Prvog svjetskog rata. Marija je uzor vjerskog života i velika naša zagovornica na nebu“, istaknuo je fra Šimun.

fra simun orec 1

Knjiga “Pješice od Frohnleitena do Jeruzalema i do najvećih europskih svetišta” ima oko 350 stranica i sadrži dvjestotinjak fotografija koje mnogo toga objašnjavaju.

Knjiga koja je izvorno objavljena na njemačkom jeziku, u veljači ove godine objavljena je i na hrvatskom jeziku. Može se kupiti u župnom uredu u Posušju, a prihod od prodaje fra Šimun je namijenio izgradnji župne crkve u Posušju.

Spomenimo i da je knjigu pored autora predstavio i fra Robert Jolić, te fra Ivan Landeka. Program je vodila Silvija Karamatić, a večer predstavljanja uveličao glazbeni sastav Eterno iz Posušja.

Fra Šimun Oreč, hercegovački je franjevac rođen u Posuškom Gracu 1941. godine. Većinu svoga pastoralnoga djelovanja proveo je u inozemstvu, ponajviše u Frohnleitnu u Austriji, od 1976. do 2018. godine. U svojoj 55. godini života počeo je hodočastiti do najvećih marijanskih, kao i kršćanskih svetišta po Europi i šire. Od 2018. živi u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi, gdje obavlja službu ispovjednika. 

2024  Župa Posušje