Susret župnih pjevačkih zborova

Susret župnih pjevačkih zborova

Nakon par godina pauze, ove godine ponovno je održan susret župnih pjevačkih zborova koji se već tradicionalno organizira. Ovogodišnji susret održan je 13. studenog 2022. u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu.

Na svečanom slavlju nedjeljne večernje mise koju je predslavio širokobriješki župnik fra Ivan Marić zajedno je pjevalo osam zborova iz različitih hercegovačkih župa, a među njima i naš župni zbor "Fra Grga Martić" s voditeljicom s. Ivanom Džeba. Lijepom fra Didakovom bazilikom razlagalo se skladno pjevanje gregorijanskih napjeva, kao i pučkih popijevki i višeglasnih skladbi, a ujedinjenim zborom ravnala je s. Mira Majić uz orguljsku pratnju Marijane Ćeškić.

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio vrijednost crkvenog pjevanja, ali i skrenuo pozornost na važnost ispravnog razumijevanja liturgije i uloge zbora u liturgiji. Glazba je u službi liturgije, iz nje proizlazi i njezin je sastavni dio, što onda bitno određuje liturgijsku glazbu i pred pjevače i zborovođe stavlja zadaću uvijek pronalaziti odgovarajuće skladbe i načine pjevanja.

Nakon svete mise zajedništvo i međusobno upoznavanje župnih zborova nastavilo se na večeri i druženju u svadbenom salonu "La Viva" gdje nije nedostajalo pjesme i veselja.

Zahvaljujemo Bogu na ovom lijepom susretu, župnicima i organizatorima, kao i svim pjevačima i sviračima za njihov trud i izdvojeno vrijeme i stavljanje svojih talenata u službu župne zajednice.

pjevacki zborovi 2

2024  Župa Posušje