Mjesečna duhovna obnova u studenom

Mjesečna duhovna obnova u studenom - fra Valentin Vukoja

Mjesečna duhovna obnova u župi Posušje održana je u srijedu 16. studenog 2022. god. u kripti nove crkve u Posušju. Duhovna obnova je započela molitvom krunice, nastavljena svetom misom koju je predmolio fra Valentin Vukoja, župnik župe svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu. Fra Valentin je i predvodio katehezu na temu „Obiteljski i rodbinski sukobi i njihovo riješavanje“.

U uvodu svete mise fra Valentin je istaknuo riječ „oprosti“ za koju je kazao da kada bi mogao birati od Boga da mu ostavi samo jednu sposobnost, da bi odabrao sposobnost u svakom trenutku izgovoriti riječ oprosti. U kratkoj propovijedi svete mise fra Valentin je pak istaknuo koliko malo čitamo, odnosno koristimo Sveto Pismo u svom svakodnevnom životu, jer kako je kazao, čitajući Sveto Pismo u njemu i kroz njega dobivamo sve što nam treba za život. Jer kako kaže fra Valentin, Sveto Pismo je živo biće, a ne mrtvo slovo na papiru.

Mjesečna duhovna obnova u studenom - fra Valentin Vukoja

U katehezi koja je naslovljena „Obiteljski i rodbinski sukobi i njihovo riješavanje“  fra Valentin je kazao da mu je lako bilo prihvatiti i govoriti na temu sukoba i konflikata unutar obitelji i rodbine iz jednostavnog razloga – jer za te konflikte baš riješenja i nema. „Ali mi ćemo se potruditi ipak malo ublažiti te konflikte. Konflikt je kao bolest skleroza multipleks – bolest koja lagano nagriza čitav sustav našega tijela. Nekada je ne možemo do kraja izliječiti, ali je možemo usporiti. Postoje neki lijekovi koji se koriste da se suzbije i da čovjek može lakše funkcionirati“, kazao je fra Valentin.

Odakle dolazi konflikt i sukob? „On nam dolazi najprije s prve stranice Svetoga Pisma gdje je đavao uspio zavaditi prvog čovjeka s Bogom. Konflikt uvijek dolazi od onoga da nešto želiš, poželjnoga za oko. Na jednom mjestu u Svetom Pismu stoji „kada sjediš s nekim za nekim stolom, nemoj da ti se ruka s drugim sukobi u zdjeli“. Đavao je znao da će tu izazvati ono što se dogodilo, izazvao je sukob. Dakle, biješe poželjno za oči i za jelo, žena pruži ruku i dade svome mužu. Dakle, prvi sukob je nastao u Edenu. Vidjet ćemo da se sukob dalje širi kroz Sveto Pismo. Sukobili su se odmah sinovi Adama i Eve, Kajin i Abel. Sjetimo se sukoba Jakova i Ezava, sjetimo se Josipa egipatskog i njegove braće. Isus će sam reći da je čovjek na zemlji u sukobu: „Nisam došao donijeti mir nego mač.“, kazao je fra Valentin u uvodu kateheze.

Mjesečna duhovna obnova u studenom - fra Valentin Vukoja

On je istaknuo i odakle sukob dolazi. „Sukob počinje već u samoj osobi, u meni. Dakle, ne treba mi nitko da sukob započnem. Mi smo svi bića koja imamo taj sukob u sebi, čovjek je već u sebi biće sukoba. Naravno da je taj sukob lako prenijeti i na našu rodbinu i mi ga braćo i sestre i prenesemo. E, sada kako doći do toga da taj sukob ublažimo u našim brakovima i u našim rodbinskim odnosima. Tu uvijek prevladava materijalno.  To materijalno je sve ono zbog čega se mi kršćani sudaramo u zdjeli. Kako pomoći naše brakove u kojima se događa toliko toga i gdje naše obitelji nose velike i strašne međuljudske odnose i terete? Kako pomoći tamo gdje se ta međuljudska dimenzija braće i sestara potpuno urušila, gdje mi već godinama ne razgovaramo sa svojim bližnjima, gdje mi ne nalazimo nikakav put jedni do drugih,... kako to prevladati?“, upitao je fra Valentin. Dodao je da rješenje ne dolazi iz vana, nego dolazi iz čovjeka. „Kako? Sve je u tebi. Dakle, nemoj uopće gledati stvari oko sebe, gledaj u sebe. Prva stvar koju večeras moraš sebi uzeti je spoznaja da je u meni riješenje. Čovjekova misao je motor njegova srca. Prva stvar ako hoćemo oblikovati situaciju izvan sebe, prvo trabamo oblikovati svoju misao. Zanimljivo je da je iz tih misli vrlo jednostavno izaći ako želiš. U tim mislima ti si žrtva, onaj koji je progonjen i koji ćeš jednoga dana nekome dokazati na nekakv specijalan i spektakularan način da je on u krivu. To se neće dogoditi. Naime, lijepe misli odmah stupaju u kontakt i odnos. Lijepe misli u sebi nemaju želju da nekoga držite na laganoj vatri. To vi žene ili muškarci znate učiniti i držati tu laganu vatru svojom šutnjom. Kada se dogodi sukob, šutite jer neka i on malo pati, neka i ona malo razmišlja. Ta lagana vatra nikada nije od Boga. Ta lagana vatra nas lagano udaljava. Što je smisao te lagane vatre? Njezin jedini smisao je ne da se ugasi, nego da se pojača. Zato izbjegavajte konflikte koji su u sebi upravo to“, kazao je fra Valentin.

Mjesečna duhovna obnova u studenom - fra Valentin Vukoja

Fra Valentin je dodao i da taj nutarnji odnos koji gradimo prema sebi, ne možemo graditi bez dimenzije koja je iznad nas. „Jer ja moram imati zlatnu polugu unutar svoga razmišljanja, moram imati zlatnu nit s kojom ću oplemeniti. Čovjek samim sobom ne može oplementi sebe. To je uvijek iznutra. Vidjet ćete zašto je važna ta nutarnja nit koju ja zovem Gospod i Sveto Pismo. Tu imaš garanciju sebe. Ti si sebi zagarantiran. Kada imam tu garanciju unutar sebe, a to je Gospod, onda ćemo lako prihvatiti da je ono najljepše u konfliktu što nas je Isus naučio je poraz“, kazao je fra Valentin. „To ne znači da ću se ja dati gaziti, do beskraja ponižavati, nego da ću ostati dostojanstven na uvredu. To je ono što nas Krist uči“, kazao je fra Valentin.

Druga stvar na koju je skrenuo pozornost je naša navika da ne časimo časa. „Ne časimo časa da odgovorimo na određeni izazov. Uzmite četvrtkom ili jednom mjesečno ili svakog četvrtka ići na klanjanje. Pred Presvetim nije prazna šutnja. Ona je jako bitna za naše međuljudske odnose. Mi se tu učimo mirovati, ali mirovati unutar sebe. To nije prazna šutnja, to nije odsustvo riječi. To je duboko mirovanje pred Bogom. To treba naučiti, to se uči. Nama je potrebna šutnja srca. Zašto? Zato što će se od nje odbijati mnoge riječi. Mi ne znamo šutjeti, zato riječ proizvodi riječ, konflikt proizvodi konflikt. U konfliktu ne smije biti pobjednik, jer ako bude pobjednik, on rađa novim konfliktom. U konflikutu moramo oboje izgubit. Što je poražen čovjek nego izvor novog konflikta. Zato je važno naučiti šutjeti jer šutnja je moć. Kad bi mi mogli naučiti šutjeti, 99 posto naših konflikata u obitelji i u rodbini se ne bi dogodilo“, naglasio je fra Valentin. Mi kada odlazimo kod svećenika na razgovor ili po savjet, mi redovito hoćemo čut recept za njega. Ja uvijek želim dati recept za tebe. Jedino na kraju riješenje je promjena misli i moja nutarnja šutnja. Ne boj se, nećeš izgubit. Ništa nije uzvišenije kada nečija ljubav, nečija riječ, nečija šutnja bude kroz tuđe oči isplakana. To je pobjeda i ja želim takvu pobjedu. Što mi znači pamet, doktorat, dokaz, što mi znači išta ako ne ljubim, a ljubav voli šutjeti i lijepo misliti. Mržnja voli govoriti, voli difamirat i voli crno misliti. Problem je što te crne misli, ta topla demonska voda, u tim mislima đavao podržava dušu. On me podržava u toj vodi samo da mi donese tugu. S takvim mislima vi ste uvijek tužni, nikada niste radosni. Takve misli onda iz tuge rađaju gnjev koji ide na Boga pa onda na moga bližnjega. Iz toga gnjeva dolazi očaj: čime sam ja ovo zaslužio, kako je mene ovo zapalo, kako se drugi mogu smijati, a ja nemam radosti...  Đavao onda to voli dotjerati do kraja. Mi kad smo gnjevni na drugoga, kad drugoj strani ništa ne možemo napraviti, mi počnemo razarati sebe. Juda je tako razorio sebe“, istaknuo je fra Valentin.

Mjesečna duhovna obnova u studenom - fra Valentin Vukoja

„Problem koji imaš u sebi možeš riješit. To je odluka. Da bi bio sretan, ne mora biti sve u redu. To je moja odluka, moj voljni čin, ja sam odlučio biti sretan, a ne čekati da me netko učini sretnim, ja sam odlučio biti veseo, ja sam odlučio biti dobar, ne zato jer je netko to zatražio. Ja sam sve to odlučio usprkos. I nema ništa ljepše nego kada nemaš razloga biti veseo, a veseo si, kada nemaš razloga biti dobar, a dobar si, kada nemaš razloga da budeš čovjek, a ostao si čovjek, kada nemaš razloga da ostaneš supruga, a ostala si supruga. To je moć. Ne bojte se, nećete se razočarati. Jer se s Bogom , čovjek uvijek osjeća lijepo. I neću dati da mi se to pogazi u srcu“, zaključio je fra Valentin Vukoja na kraju kateheze.

2024  Župa Posušje