POSUŠJE: PREDSTAVLJENI „RJEČNIK MOGA DJETINJSTVA ILITI RJEČNIK IDIOMA MOGA ZAVIČAJA“ I „O MORU I VODAMA“

loncar knjige 1

Dvije knjige fra Vlade Lončara: „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik idioma moga zavičaja“ i „O moru i vodama“ predstavljene su sinoć u vjeronaučnom centru Župnog ureda u Posušju.
Na tragu naslova zbirke „O moru i vodama“ fra Vlado je kazao da se po samoj knjizi, naslovu, temom pjesama, ali i njihovom brojnošću unutar korica može vidjeti da je more nešto što ga inspirira. „O moru i vodama je stoga što su me more i vode uvijek i najviše od svih Božjih stvorova najviše intrigirali. More je nešto što me posebno privlači. Prvo u mome životu je Bog, pa Gospa, a onda more. More je za mene slika Božja“, kazao je fra Vlado.

loncar knjige 2

Govoreći pak o svojoj drugoj sinoć predstavljenoj knjizi „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik idioma moga zavičaja“, fra Vlado je kazao da je riječ o popisu idioma ovoga kraja. „Riječ je o idiomima posuškoga kraja, popisu riječi koje su se govorile u vrijeme moga djetinjstva, do polaska u srednju školu, jer sam srednju školu pohađao izvan rodnog kraja. To su isključivo riječi moga sjećanja, toga sam se strogo držao. Nastojao sam popis učiniti savjesno, jer danas je u ovom kraju sasvim drugi govor nego je to bilo u vrijeme moga djetinjstva. U mome rječniku su dakle, isključivo riječi koje su se govorile na području posuškog kraja“, kazao je fra Vlado i dodao da je dugo vremena radio na ovom rječniku, te da uvijek kada je mislio da je gotov, pojavila bi se neka nova riječ koju nije popisao.

loncar knjige 3

O moru i vodama

Zbirka pjesama „O moru i vodama“ je peta zbirka pjesama autora fra Vlade Lončara. Knjiga je u vlastitoj nakladi, a tiskana je 2019. godine. O zbirci pjesma sinoć je u vjeronaučnom centru govorio njezin recezent don Ilija Drmić, župnik u župi Rašeljke. „Ova zbirka fra Vlade Lončara je je veličanstvena i lijepa u smislu pjesničkog, odnosno poetskog prikaza mora, ali i svih voda. Dakle, sve vode hvalite i slavite Gospoda. Zbirka je ispjevana u duhu onoga biblijskoga govora kada Bog stvara svijet. Svoj veličanstveni doživljaj mora i voda, fra Vlado je opisao dolazeći do njih u svim životnim okolnostima i situacijama. Sve te doživljaje je satkao u stihove koji su doista lijepi i veličanstveni. Čovjek ovu knjigu može čitati samo po jednu pjesmu i to više puta, jer samo tako može uživati u ljepoti onoga što pjesnik vidi, čuje, što doživljava nutarnjim čulima i njima promišlja o tom veličanstvenom Božjem stvorenju – vodama“, kazao je don Ilija i povukao paralelu s „Pjesmom stvorova“ svetoga Franje Asiškoga u kojoj se i on također divi sestrici vodi. „Fra Vlado je u duhu sv. Franje, ljubitelja Božjeg stvorenog svijeta, kojemu je kruna stvaranja čovjek, snažno, zanosno, odmjereno i lijepo opjevao vode i mora kao Božja bića pred kojima se svi divimo“, zaključio je don Ilija.

loncar knjige 4

Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik moga zavičaj

Knjiga „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik moga zavičaja“ je knjiga koju je fra Vlado završio još 2008. godine, a tiskao tek 2020. godine povodom proslave pedesete obljetnice svoga ređenja. Knjiga je u Hum nakladi iz Zagreba, a u sunakladništvu Matice hrvatske ogranka Posušje. Knjigu je fra Vlado sinoć poklonio svim prisutnima jer kako je kazao „ako besplatno primaš, besplatno i daji“. Naime, knjigu „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik moga zavičaja“ u cijelosti je financirao naš zemljak iz Posušja dr. Ćiril – Ćine Zovko jer se radi o mjesnom ili zavičajnom rječniku.

loncar knjige 5

Knjigu je pak sinoć u vjeronaučnom centru predstavio profesor Stanko Bašić. „Prva stvar koju moramo naglasiti vezano za ovaj rječnik je ta da fra Vlado nije jezikoslovac. No, ipak rječnik je napravljen jako dobro, a to dolazi od očite fra Vladine ljubavi za posuški i njegov rodni kraj. Popis riječi je njegovo sjećanje na govor koji je govorio i slušao u djetinjstvu. Vidi se njegova duboka potreba da nešto napravi za svoj kraj i mislim da je u tome uspio. On je išao naprosto vratiti riječi iz zaborava. Rječnik nas podsjeća na nešto što smo tu imali tijekom pedesetih godina prošloga stoljeća, jer upravo je to razdoblje iz kojeg potječu riječi koje je fra Vlado uvrsito u ovaj rječnik“, kazao je profesor Stanko Bašić.

loncar knjige 6

Glazbeni dio predstavljanja

Posebno zapažen dio večeri bio je glazbeni dio u kojem je profesor Neno Munitić, virtuoz na gitari i voditelj Glazbene škole u Omišu odsvirao na gitari četiri svoje skladbe. Profesor Munitić je još davne 1995. godine svirao na predstavljanju fra Vladine zbirke pjesama „Žedna zemlja“ u Splitu. Poznanstvo gospodina Minutića i fra Vlade od tada traje i zato se profesor Munitić rado odazvao kada je pozvan u Posušje na predstavljanje knjiga.

Radioposusje.ba (tekst: Z. Pišković/ foto: T. Primorac)

2024  Župa Posušje