PROSLAVA TIJELOVA 2021.

PROSLAVA TIJELOVA 2021 6

Presveto Trojstvo je Bog Otac, Sin i Duh Sveti. Jedan Bog i tri Božanske Osobe koje nam se svakodnevno daruju u sakramentu Euharistije. Tako nas upravo blagdan Tijelova, odnosno Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove podsjeća na Veliki Četvrtak i ustanovljenje Euharistije, najvećeg i najsvetijeg događaja na ovozemaljskom životu i pozivaju na poklon pred tim Vječnim Misterijem.

Isus nam kroz Euharistiju daje sebe u cijelosti kako bi nam pružio mir, utjehu i ljubav te nam tako obećava da će biti s nama u sve dane do svršetka svijeta. Tako svakim danom iznova imamo priliku susresti se s Njim u ovom sakramentu, otvoriti mu vrata svoga srca i dopustiti mu da ondje pronađe svoje stalno boravište.

Upravo smo zbog toga i ove godine tradicionalno započeli svetkovinu Tijelova sv. Misom na groblju Martića Križ. Ove je godine Misno slavlje predvodio naš biskup mons. Petar Palić. Kroz svoju propovijed je istaknuo prvenstveno važnost sv. Mise gdje nam se Isus Krist daje u svojoj cijelosti, a upravo je ovaj događaj savršen za početak svakog novog tjedna. Prekrasno je u novi dan ili tjedan ući s Gospodinom koji je između Boga i čovjeka postavio jedan nepromjenjivi i vječan Savez. No, kako kaže, promatrajući Euharistiju ljudskim očima ne može uvijek sve biti savršeno jer čovjek nije i ne može biti svjestan onoga što se događa tijekom sv. Mise. On može samo vjerovati i moliti se Gospodu da barem pokuša shvatiti pravi smisao ovog sakramenta.

Nakon Euharistije, svečana procesija je s Presvetim krenula ulicama našega grada. Slavili smo Gospoda molitvom, pjesmom i čitanjima. Procesija se također sastojala od četiri postaje koje su tematski određene i koje odražavaju određene dijelove Euharistije. Na prvoj smo postaji slušali Ivanovo Evanđelje gdje Bog govori: „Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta“ , što nam potvrđuje Kristovu trajnu prisutnost i Euharistijsku žrtvu. Druga postaja nam donosi Lukino evanđelje u kojem Kristovom zahvalom i blagoslovom kruh i vino postaju pravo Tijelo i Krv Kristova. Upravo nas je Isus predavanjem Tijela i prolijevanjem Krvi u potpunosti otkupio te nam svakodnevno daje priliku da ga ponovno primimo. Na trećoj i četvrtoj postaji smo slušali dio iz prve poslanice Korinćanima gdje nam Isus daruje sebe kao dar ljubavi i traži da ga primimo u ljubavi i čistoći srca te da zajedno budemo jedno tijelo, jedno srce i jedna duša međusobno povezani upravo Njim.

Nakon procesije je uslijedio svečani blagoslov koji je ujedno bio i završni dio ove svetkovine. Zahvaljujemo svemogućem Bogu na ovom divnom danu, kao i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način pružili svoju pomoć.

PROSLAVA TIJELOVA 2021 1

PROSLAVA TIJELOVA 2021 2

PROSLAVA TIJELOVA 2021 2

PROSLAVA TIJELOVA 2021 2

PROSLAVA TIJELOVA 2021 2

2024  Župa Posušje