Poziv biskupa Biskupske konferencije BiH na molitvu za pravedan mir u Ukrajini i u Siriji

Poziv biskupa Biskupske konferencije BiH na molitvu za pravedan mir u Ukrajini i u Sirijiuputili su, 6. ožujka 2014. poziv svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima „da se ujedine u molitvi Bogu za pravedan i trajan mir u Ukrajini“ kao i „na molitvu da prestanu krvavi sukobi u Siriji“. Poziv biskupa Biskupske konferencije BiH prenosimo u cijelosti:


Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice!
Dragi vjernici!
Dragi Božji narode!

Svima nam je dobro poznato da se proteklih tjedana u Ukrajini događaju društveni neredi koji vrlo ozbiljno prijete miru u tom dijelu svijeta. Posljednjih dana situacija je postala još dramatičnija i prijeti da prijeđe granice te zemlje.

U povodu tih veoma zabrinjavajućih događanja, poglavar Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, veliki nadbiskup Sviatoslav Shevchuk, obratio se, 3. ožujka 2014., dramatičnim pismom svim predsjednicima Vijeća Europskih biskupskih konferencija, pa tako i predsjedniku Biskupske konferencije BiH. U tom pismu on kaže: „Obraćamo se vašim vjernicima i svim građanima vaše zemlje da iskoristite sva moguća sredstva da se zaustavi brutalan napad na teritorij Ukrajine. Mi vas preklinjemo da (…) prema mogućnostima senzibilizirate svoje vjernike i građane da se dignu snažnim i odlučnim glasom i jedinstvenom i konkretnom akcijom protiv neprihvatljiva ponašanja ruskih vojnika.

Uništavajući mir i stabilnost u Ukrajini, riskira se da se destabilizira cijeli sadašnji sustav svjetske sigurnosti (…). Zbog toga razloga treba iskoristiti sva sredstva kako se ne bi zapalio rat u Ukrajini. Računamo na vašu ne-ravnodušnost i na vaš što učinkovitiji doprinos da se zaustave eventualno nasilje i agresija.“
 
Mi, koji imamo grozno iskustvo ratnih stradanja, čije rane još uvijek liječimo, vrlo dobro možemo razumjeti ozbiljnu zabrinutost ukrajinskih katolika bizantskoga obreda i njihova crkvenoga poglavara, kao i njegov poziv da se njima ljudski i vjernički solidariziramo. Stoga vas, kao vaši biskupi, pozivamo da se ujedinimo u molitvi Bogu za pravedan i trajan mir u Ukrajini, što će biti naš najjači mogući glas, odlučan i konkretan, koji u ovome trenutku možemo podići. Stoga određujemo da, u svim našim župama na sve korizmene nedjelje, uz druge nakane, za vrijeme Misnih slavlja, svaka okupljena zajednica Kristovih vjernika javno moli, osobito u Molitvi vjernika, također za mir u Ukrajini, a predvoditelji Euharistijskih slavlja neka ovaj poziv objave okupljenim vjernicima.

Neka Gospodin Isus, „Mir naš“ (Ef 2,14), po zagovoru svetoga Jozafata, ukrajinskoga biskupa i mučenika, učini da narodi mačeve prekuju u plugove, a koplja u srpove; da narod više ne diže mača protiv naroda i da se više ne uči ratovanju! (usp. Iz 2,4).

U istom duhu pozivamo sve na molitvu da prestanu krvavi sukobi i u Siriji, preporučujući svemogućem Bogu braću kršćane, kao i sve druge građane te ratom razorene zemlje da zavlada pravedan i trajan mir. (kta)


Sarajevo, 6. ožujka 2014.

Vaši biskupi

Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski
Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH
Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski
i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski
Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup
Mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski
Mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki

 

2024  Župa Posušje