Obavijest za župljane

Dragi župljani!
Nalazimo se u vremenu pandemije korona virusa. Ovo vrijeme na poseban način iziskuje našu građansku i vjerničku odgovornost. Slušajmo savjete onih kojima je povjerena briga za naše zdravlje i odnosimo se odgovorno prema drugima, a napose onima koji pripadaju rizičnim skupinama. Ukoliko se svi budemo pridržavali propisa, svest ćemo širenje virusa na minimum te se tako što prije vratiti uobičajenom načinu života.

Stoga sukladno preporukama našega dijecezanskoga biskupa i mjerodavnih civilnih vlasti, naša župa donosi slijedeće oduke koje stupaju na snagu od danas, petak 20. 3. 2020., te vrijede do opoziva ili drugih odredbi:

  1. Crkva građevina: Budući da nam je molitva izrazito potrebna u novonastaloj situaciji, naša crkva bit će otvorena za molitvu svaki dan od 8:00-12:00 i od 16:00-18:00. Tijekom tog vremena će Presveti oltarski sakrament biti izložen za osobni susret i molitvu.
  2. Blagoslovljena voda je uklonjena iz posudica na ulazima u crkvu.
  3. Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera pozivamo vjernike da za ovo vrijeme ne dodiruju kipove i slike u crkvi.
  4. Presveta Euharistija: Svete Mise će se slaviti po ustaljenom redoslijedu. Pobožnosti put križa, trinaest utoraka sv. Anti i klanjanja će se također obavljati po ustaljenom redu uz poštivanje novih mjera.
  5. Preporučamo starijim, kroničnim bolesnicima i ostalima koji pripadaju rizičnoj skupini da svetu Misu prate preko radio i tv prijemnika te se ne izlažu opasnosti zaraze.
  6. Za vrijeme liturgijskog slavlja potrebno je napraviti distancu od 1,5 metar. Ukoliko niste u mogućnosti napraviti predviđenu distancu u kripti zbog prevelikog broja vjernika, molimo Vas da ostanete ispred crkve (vanjske klupe su postavljene na prostor oko crkve).
  7. Svetu pričest dijelit ćemo isključivo na ruke. Liturgija prema Općim odredbama rimskog misala uvijek nudi dvije mogućnosti pričest, a kako bismo smanjili opasnost zaraze svi ćemo se odlučiti kao zajednica za primanje hostije na ruke.
  8. Tijekom svete Mise izostavlja se pružanje mira.
  9. Milostinja se neće prikupljati na uobičajen način, nego će na svakom izlazu biti ostavljene košarice tako da vjernici mogu ostaviti svoje priloge.
  10. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale, svetu Misu ćemo slaviti na vanjskom oltaru.
  11. Ispovijed. Ispovijed stare čeljadi predviđena je za sljedeći tjedan (23-28.3.2020.)
  12. VAŽNA NAPOMENA! Ove godine neće biti grupno organiziranih ispovijedi, nego će svaki dan od 10:00-12:00 i od 16:00-18:00 na raspolaganju biti 3 svećenika za ispovijed. Molimo Vas da ispovijed ne ostavljate za posljednje dane uoči Uskrsa jer Vas nećemo biti u mogućnosti ispovjediti.

Pobožnost i duhovnost nikada nisu, niti mogu biti, prepreka razboritosti. Stoga Vas pozivamo na poštivanje svih gore navedenih odredbi da tako vjernički i zdravorazumski odgovorimo zahtjevu vremena u kojem se nalazimo. S posebnom brigom potičemo Vas na zajedničku, obiteljsku molitvu. Mir Vam i dobro!Vaši fratri

2024  Župa Posušje