Seminar u Lištanima 2019.

listani seminar 1

Od petka 18. do nedjelje 20. listopada održan je seminar za maturante u Lištanima. Geslo ovogodišnjeg seminara je "U nadi protiv svake nade povjerova ..." (Rim 4,18 a). Naša grupa maturanata zajedno s par trećaša te fra Jozom krenula je u popodnevnim satima u Lištane u duhovno-pastoralni centar sv. Josipa. Nakon što smo se smjestili slavili smo euharistiju.

Večer smo proveli u zajedničkom druženju - susretu u riječi, iza kojeg je slijedila molitva te počinak. U subotu jutro započeli smo molitvom te predavanjem Marije Jurković, bivše voditeljice duhovno-pastoralnog centra sv. Josipa. Pričala nam je o molitvi, odnosu s Bogom te dala savjete za budućnost. Poslije predavanja molili smo krunicu u prirodi. Nakon ručka imali smo slobodnog vremena kojeg smo proveli u druženju, igranju raznih igara, razgovoru...

Zatim je slijedio meni osobno najljepši dio seminara; šutnja. Vrijeme koje smo posvetili sebi, Bogu, a imali smo i priliku za ispovijed ili pak duhovni razgovor. Nakon šutnje slijedila je večernja molitva te sveta misa, a potom film "La vita e bella". Nedjelju smo započeli molitvom, zatim je slijedio dugo iščekivani biblijski kviz, u kojem su pobjednici bili prigodno nagrađeni. Sv. misu taj dan smo slavili u župnoj crkvi, a predslavio ju je fra Jozo.

Nakon svete mise imali smo ručak, a zatim je slijedio onaj najteži dio - spremanje te odlazak iz Lištana. Na putu kući posjetili smo samostan i muzej u Gorici-Livno, a zatim smo krenuli za Posušje. Biti na seminaru, osjetiti to zajedništvo, je tako poseban osjećaj.

Ovaj seminar posebno je utjecao na svakoga od nas; svatko je Lištane doživio na svoj način, nešto posebno ponio sa sobom što će dugo pamtiti. Hvala našem fra Jozi i vijeću koji su sve ovo organizirali te gospođama koje su nas srdačno primile. I na kraju hvala dragom Bogu što je sve prošlo u najboljem redu.

listani seminar

listani seminar

listani seminar

listani seminar

listani seminar

listani seminar

Mir i dobro!

2024  Župa Posušje