Slavlje mlade mise fra Nikole Jurišića

nikola slavlje mlade mise 5

U nedjelju, 14. srpnja 2019. u 11:00 sati, naš župljanin, fra Nikola Jurišić, proslavio je svoju mladu misu. Svečano euharistijsko slavlje zbilo se na vanjskom oltaru ispred župne crkve.

Slavlje je započelo ulaznom procesijom kroz crkveno dvorište do vanjskog oltara ispred kojega su fra Nikolini roditelji, Frano i Mirela Jurišić, udijelili mladomisniku roditeljski blagoslov. Nakon udijeljenog blagoslova, fra Nikola je započeo euharistijsko slavlje. U koncelebraciji je sudjelovalo dvadeset svećenika, a među njima, provincijal fra Miljenko Šteko, propovjednik fra Marin Karačić, posuški župnik fra Mladen Vukšić, humački gvardijan fra Dario Dodig te ovogodišnji mladomisnici: don Domagoj Markić, fra Dragan Bolčić, don Petar Filipović i fra Robert Pejičić.

Misna čitanja pročitali su fra Nikolini prijatelji iz Zagreba. Čitanje iz starog zavjeta pročitao je Nikola Pašalić. Psalam je otpjevao hrvatski glazbenik Stjepan Lach, dok je drugo čitanje iz poslanice Kološanima pročitala Marinela Mišić. Evanđelje je navijestio naš mladomisnik iz Međugorja, fra Dragan Bolčić.

Propovjednik fra Marin Karačić svoju je nadahnutu propovijed započeo ističući važnost odnosa u našim životima. Potom se dotaknuo mladomisničkog gesla koje je fra Nikola izbrao: „Za Tobom ću Gospodine, kamo god ti pošao!“ Fra Marin je naglasio da je put koji svaki svećenik mora proći put Golgote, koji do jutra uskrsnuća vodi preko križa. Na koncu propovijedi ohrabrio je našega mladomisnika da ustrajno radi na žetvi na koju ga je Gospodin poslao.
Poslije homilije i ispovijesti vjere, slijedila je molitva vjernika koju su čitali Nikolin brat Bože te sestre Iva i Mirna. Potom je uslijedio prinos darova koje su na oltar prinijela ostala Nikolina braća i sestre: Ivan, Tomo, Marijan i Sara.

Na koncu euharistijskog slavlja prisutnima se obratio župnik fra Mladen Vukšić koji je čestitao mladomisniku te istaknuo kako je ovo veličanstveni dan, ne samo za fra Nikolu, Hercegovačku provinciju i fra Nikolinu obitelj, nego i za cijelu našu župnu zajednicu. Potaknuo je također prisutne da mole za nova duhovna zvanja, kao i za ustrajnost onih koji su već započeli ostvarivanje svoga duhovnog poziva.

Svoju je čestitku uputio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko, koji je u prvom redu naglasio darovanost svećeništva kroz povijest spasenja i pozvao na zahvalnost Trojedinom Bogu prema tom neizrecivom daru. Istaknuo je i radost cijele Hercegovačke franjevačke provincije koja je dobila novoga radnika na svojoj pastoralnoj njivi i poželio je našem mladomisniku ustrajnost na putu kojim je krenuo za Gospodinom.

Nakon župnika i provincijala prisutnima se obratio i sam mladomisnik fra Nikola. Riječi hvale uputio je prvenstveno svemogućemu Bogu bez kojega ništa ne bi imalo smisla i ne bi bilo moguće. Zahvalio Mu je, kako na daru života, tako i na svemu čime ga je obasipao tijekom cijelog njegovog života, pa sve do toga trenutka. Zahvalio se svojim roditeljima i svojoj braći i sestrama što su mu pomogli da se izgradi kao čovjek i kao vjernik te što su mu uvijek bili podrška u svim njegovim pothvatima. Riječi zahvale izrekao je i svojoj Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji koja ga je majčinskom rukom pratila na njegovom redovničkom, a danas i svećeničkom putu. Fra Nikola je izrekao hvala i svoj rodbini, prijateljima, kao i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovaj dan dogodi, kao i onima koji su mu pomogli oko organizacije toga slavlja.

Svečanosti ovoga liturgijskoga slavlja doprinjela je i asistencija hercegovačkih bogoslova, na čelu s ceremonijerom, fra Andrijom Majićem. Također, neizostavni element ove liturgijske svečanosti bio je veliki župni crkveni zbor fra Grga Martić pod ravnanjem sestre Marine Ivanković koji je izvedbom pjesama opet iznova pokazao svoju kvalitetu i uvježbanost.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedilo je slavlje u svadbenom salonu Bagušić.

fra nikola Jurišić mlada misa

fra nikola Jurišić mlada misa

fra nikola Jurišić mlada misa

fra nikola Jurišić mlada misa

 

2024  Župa Posušje